Kokken kom gående etter veien – og nå starter sommersesongen i Matgarasjen

PUBLISERT

Det skjer mye spennende i Matgarasjen om dagen. Mange har lest og hørt om kokken som bega seg på gåtur fra Tyskland for tre år siden, med huset trekkende etter seg på hjul. Den siste tiden har han trasket langs veiene i Namdalen. Vi elsker konseptet med spennende gjestekokker på kjøkkenet - og kunne ikke la denne muligheten gå forbi. Bokstavelig talt. For å gjøre historien kort - huset hans står nå parkert ved Matgarasjen, og kokken Michael Rott er i gang på kjøkkenet. Søndag 2. juni serverer han blant annet langtidsstekt shortribs fra gårdens egen Wagyu-blanding, med sitt eget, helt spesielle hjemmelagde urtekrydder.

 

Hva tar du med deg når du skal ha alt du trenger for å leve i et bitte lite hus i flere år? For Michael Rott er svaret to håndlaga kokkekniver, kokkeklær, kjøkkenredskaper, mengder av eget urtekrydder – fiskestang, en madrass – og noe annet småtteri.  Siden april i 2021 har den tyske kokken gått mye av veien fra heimbyen Chemnitz mot Norge, hvor målet er Nordkapp før han akter å fortsette videre inn i Finnland. Men nå – og noen uker framover, er han hos oss på Jøa.

 

Kokkekniver av ypperste kvalitet er med blant de få eiendelene Michael Rott har med seg på sin årelange gåtur.
Kokkekniver av ypperste kvalitet er med blant de få eiendelene Michael Rott har med seg på sin årelange gåtur.

 

Michael elsker å finne spiselige vekster, ville og dyrka, og bruke i maten. Og da er han kommet til riktig sted, for denne lidenskapen deler vi på Dun Gård. Nå gror det overalt, i urtebed og ute i naturen, og i løpet av uka skal grønnsaksplantene i jorda. Både for andelslandbruket og gårdens markedshage.

 

Åker og eng, hage og skog, er full av smakfulle vekster som kan bli til det fineste urtekrydder.

 

Masse deilige smaker.

 

Vi føler oss utrolig heldige når det byr seg muligheter for å samarbeide med dyktige mesterkokker, enten de kommer fra Namsos, Tyskland, India eller andre steder. Hvor lenge Michael blir vet vi ikke ennå, men han blir helt sikkert å treffe på kjøkkenet vårt til 9. juni.

Og han er slett ikke den eneste spennende koḱken hos oss i sommer.

 

Med hjerte for skikkelig god grillmat

Richard Fagermo var hos oss i påska, og fikk fantastiske tilbakemeldinger fra fornøyde gjester. Da er det ekstra hyggelig at han vil komme tilbake – og denne gangen gjøre det han liker aller best. Nemlig lage mat på grill. Richard jobber nå på Nordsjøen, men har fartstid som grillkokk fra Aker Brygge i Oslo.
13.-16. juni blir det mulig å få smake ulike stykningsdeler grillet 50% Waguy, fra gårdens egne dyr. Selvfølgelig med godt tilbehør og godt drikke.

 

Kokk Richard Fagermo byr på et spennende måltid med gårdens eget kjøtt av 50% Wagyu – rett fra grillen.

 

 

Michelin-kokk fra India og Norge

Også i år får vi besøk av en Michelin-kokk i Matgarasjen. Det er skikkelig stas at dyktige kokker liker konseptet vårt «Fra jord til bord», og har lyst til å komme på gjesteopptreden hos oss. Anuj Purvar er fra India, hadde lærlingtiden hos Noma i København, og jobbet halvannet år hos Credo i Trondheim.  Fra 4.- 7. juli kommer han til oss.

 

Anuj Purwar lover spennende smaksopplevelser når han besøker Matgarasjen.

 

Gårdsbutikk med lokalmat og litteratur-strikk

I gårdsbutikken fylles hyllene opp. Selvfølgelig med gårdens egne produkter, og spennende varer fra andre lokalmatprodusenter. Og  nå har vi også fått en liten utstilling med et helt spesielt strikkeprosjekt. Mari Leksås falt for fortellingen  fra Lars Myttings bøker «Søsterklokkene» og «Hekneveven», og har – med forfatterens velsignelse – rekonstruert mønsteret som er beskrevet i bøkene. Strikket av Astrid Hekne, til tvillingene Jehans og Victor.
Mønsteret fås kjøpt i gårdsbutikken vår.

 

Mari Leksås har gjenskapt mønster beskrevet i Lars Myttings bøker.

 

Vi har også en avdeling med «Gårdsbrukt», gamle, fine gjenstander, nyttig  og rart, morsomt og sjeldent. Og retro og nyere klær.

 

Spennende urter

Gjennom sesongen kommer vi til å ha flere typer selvdyrka urter til salgs, gjerne noen spennende sorter som ikke er så lette å finne på vanlige hagesentre. For eksempel Champagneurt, eller parakarse – som kalles verdens morsomste blomst. Blomstene gir elektrisk støt tilsvarende et 9 volts batteri og bruser i munnen, og brukes bl.a. til å lage en spesiell dram. Vi har også Malurt,  og den kjempefine Mauretansk kattost, som kan bli halvannen meter høy, med vakre mørkfiolette spiselige blomster. Og mange flere spiselige vekster ut over sommeren.

 

Champagneurt i urtehagen.

 

Malurt overlever  vinteren, selvsår seg, og blir til store, planter med en nydelig grønnfarge.

 

Mauretansk kattost, eller Malva, er en nydelig plante med spiselige blomster, som kan bli havannen meter høy, og selvsår seg fra år til år. Foto er lånt fra Solhatt.

 

Det kommer flere hyggelige overraskelser på kjøkken, i gårdsbutikken og fra urtehagen, så følg med på siden vår. Gårdsbutikk og plantesalg er døgnåpent og selvbetjent.

For  bordbestilling, ring Sissel 46904544, eller mail sissel.thorsen@gmail.com.

Velkommen til Matgarasjen på Dun Gård

 

FLERE
saker

Hopp rett ned til innholdet