Savoykål
Savoykål

PUBLISERT

Savoykål er en kålvariant oppdaget i Savoie-distriktet i Frankrike. Den er mørkegrønn i fargen med gul overgang i bladene. Kålen har store, krusete kålblader som vender utover og omkranser selve kålhodet. Hodet er fast og sprøtt, men noe mindre tettpakket enn hos hvitkål. Savoykål har en mild og fin kålsmak og mange anvendelsesmuligheter.

Bruk

Savoykål er fin å bruke kuttet til råkost da den er mild i smak, sprø og dekorativ. Den kan også kuttes i kløfter og smørdampes eller brukes til kålruletter. Savoykål kan stort sett brukes til det samme som annen hvit kål samt at den er meget dekorativ.

Bruk en stor kniv når du skal kutte savoykål. Del først i to, videre i fire båter. Fjern de ytterste grove bladene. Skyll kålen, og tørk den. Hvis du skal dampe den, beholder du den i båter, hvis du skal steke den kan du snitte den videre i strimler.

Savoykål er deilig stekt. Snitt kålen, ha litt olje i pannen og litt ingefær hvis du vil ha en asiatisk variant. Et par minutter og kålen er klar til servering. Snittet kål kan forvelles lett i saltet vann og brukes i salater, den kan wokkes, og ønsker du et kraftigere tilbehør, kan kålen selvfølgelig stues. Krydre gjerne med frisk koriander, rosmarin, estragon eller andre friske krydder. Revet sitronskall passer også utmerket til.

Egenskaper

I tillegg til å være vakker og delikat er savoykål full av antioksidanter og andre helsebringende goder. Mørkegrønne grønnsaker inneholder nemlig mye klorofyll som sannsynligvis virker kreftforebyggende. Det hevdes også at man kan redusere aldringsprosessen ved å spise mørkegrønne grønnsaker.

Savoykål er rik på A- og C-vitaminer. Den inneholder også jern og kalsium. Savoykål er velsmakende og lett anvendelig.

Oppbevaring

Oppbevar den i kjøleskap ved 0–4 ºC, gjerne i plastboks eller plastpose. Holdbarheten for savoykål er kortere enn for vanlig hvitkål.

FLERE
saker

Hopp rett ned til innholdet