Bondebønner
Bondebønner

PUBLISERT

Bondebønner blir også kalt hestebønne, bønnevikke eller fevesbønner. Den store belgen er lysegrønn eller gul-brun og fløyelsaktig innvendig. Den inneholder store, flate, lysegrønne bønner som er meget velsmakende. Det er kun de lysegrønne, nyreformede bønnene som skal spises, og ikke belgen. 

Bruk

Belgen åpnes på langs og bønnene plukkes ut.

Bønnene kan ha et ganske seigt og bittert skall.  Jo eldre og mer moden bønnene er jo viktigere er det å fjerne det.  En rask forvelling i kokende vann  gjør den jobben enklere.  Skjær eller knip hull på skallet og «innmaten» kan lett klemmes ut og du sitter igjen med delikate grønne bønner:

Ha vann i en kjele og tilsett salt. Kok bønnene i 3-5 minutter om du skal bruke dem i salater. Skal du lage stuing bør de koke i 5-8 minutter. Pass på å ikke koke for lenge. Skyll bønnene i kaldt vann for å stanse kokingen.

Egenskaper

Bønner er mager kost, men rik på mineraler og vitaminer. De inneholder også protein. 

Oppbevaring

Bønner generelt har kort holdbarhet og er ikke egnet for lang oppbevaring. Pass på å beskytte mot uttørring og etylengass på kjølerom.

FLERE
saker

Hopp rett ned til innholdet