Ruccola

PUBLISERT

Ruccola finnes i to varianter. Den vanlige som også kalles salatsennep, og vill ruccola, Vi har sådd litt av begge sorter i år, men det vi sådde først tålte ikke kulden. Vill ruccola er sterkere i smaken enn den vanlige sorten. 

Bruk

Ruccola har en spesiell karakteristisk smak. Den kan blandes med annet bladgrønt som mild hvitkål, salat e.l. hvis man synes den er for sterk i smaken alene. Den kan kokes, marineres i olivenolje, eller dampes. Ruccola kan også brukes til pesto og serveres med pasta eller poteter, eller som tilbehør til stekt eller grillet kjøtt eller fisk. Unge blader er mildere i smaken enn de eldre. 

Når planten går i frø kan også blomstene spises.

Egenskaper

Ruccolasalat er rik på vitamin A i form av kartotenoider, B-vitaminet folat og vitamin K. Det er en kilde til vitamin C og kalsium. Den skarpe smaken skyldes at ruccula også inneholder helsebringende plantestoffer, såkalte fytokjemikalier, som har en bitter smak. Bitter smak signaliserer i dette tilfellet helse.

Oppbevaring

Når de er høstet, visner bladene raskt, og bør brukes innen et par dager.   Alle salatsorter bør oppbevares i kjøleskapet i plastpose med noen dråper vann.

Hvis salaten har blitt litt slapp, kan du gi den et isbad.

Etter isbadet bør den få en omgang i salatslyngen for å bli tørr og få tilbake den crispy konsistensen. Du kan også riste den tørr med et kjøkkenhåndkle, men en salatslynge gjør jobben aller best. Salaten må være skikkelig tørr for at dressingen skal sitte. Dersom salaten er våt, vil dressingen renne av salaten og legge seg i bunnen av salatbollen.

FLERE
saker

Hopp rett ned til innholdet