Nypoteter Rutt
Potet, Rutt

PUBLISERT

Rutt er en tidligpotet.  Den er rund eller litt oval i formen og relativt stor i størrelsen. Poteten har rødt skall og lyst, gult kjøtt.

Bruk

Den er lite melen og brukes derfor mest som kokepotet. Den passer derfor perfekt i for eksempel lune potetsalater. Rutt er også god til saltkoking.

Egenskaper

Poteten inneholder mange næringsstoffer vi trenger. Noen tilberedningsmåter tar bedre vare på disse enn andre.

Poteten er rik på stivelse og proteiner av høy kvalitet. Stivelsen i den gir oss den energien vi trenger og skallet et godt tilskudd av kostfiber.

Vitamin C og kalium

Poteter har stor betydning som C-vitaminkilde. Nyhøstede poteter inneholder mer vitamin C enn poteter som er lagret. Poteten inneholder også noe mangan, samt jern og kalium. Rikelig med godt sammensatte proteiner gir poteten også. Stivelsen tilfører potetspiseren også riktige karbohydrater.

Oppbevaring

Poteter oppbevares mørkt og kjølig, helst ved temperaturer mellom 4-8 ºC. De får en søtlig smak hvis lagringstemperaturen er lavere, fordi stivelsen blir omdannet til sukker. Blir potetene oppbevart for varmt, blir de fort myke og får groer. Potetene bør ikke utsettes for sollys. Lyset kan føre til grønne flekker av klorofyll. Under grønnfargen kan solanin dannes. Dette er et stoff som dannes naturlig som en beskyttelse mot sopper og bakterier, men som er giftig å spise. 

Potetene har lengst holdbarhet om de ikke er vasket. 

FLERE
saker

Hopp rett ned til innholdet