Troll nypotet
Potet, Nansen

PUBLISERT

Troll er en robust og god potet som egner seg godt til økologisk dyrking, fordi den er motstandsdyktig mot sykdommer som tørråte. 

Bruk

Potetsorten Nansen har en svært god smak. Den har glatt skall, pent utseende og fargen er fortsatt flott etter koking.  Rød i skallet og gul kjøttet.

Egenskaper

Poteten inneholder mange næringsstoffer vi trenger. Noen tilberedningsmåter tar bedre vare på disse enn andre.

Poteten er rik på stivelse og proteiner av høy kvalitet. Stivelsen i den gir oss den energien vi trenger og skallet et godt tilskudd av kostfiber.

Vitamin C og kalium

Poteter har stor betydning som C-vitaminkilde. Nyhøstede poteter inneholder mer vitamin C enn poteter som er lagret. Poteten inneholder også noe mangan, samt jern og kalium. Rikelig med godt sammensatte proteiner gir poteten også. Stivelsen tilfører potetspiseren også riktige karbohydrater.

Oppbevaring

Poteter oppbevares mørkt og kjølig, helst ved temperaturer mellom 4-8 ºC. De får en søtlig smak hvis lagringstemperaturen er lavere, fordi stivelsen blir omdannet til sukker. Blir potetene oppbevart for varmt, blir de fort myke og får groer. Potetene bør ikke utsettes for sollys. Lyset kan føre til grønne flekker av klorofyll. Under grønnfargen kan solanin dannes. Dette er et stoff som dannes naturlig som en beskyttelse mot sopper og bakterier, men som er giftig å spise. 

Potetene har lengst holdbarhet om de ikke er vasket. 

FLERE
saker

Hopp rett ned til innholdet