Hva tar du med deg når du skal ha alt du trenger for å leve i et bitte lite hus i flere år? For Michael Rott er svaret to håndlaga kokkekniver, kokkeklær, kjøkkenredskaper, mengder av eget urtekrydder – fiskestang, en madrass – og noe annet småtteri. Siden april i 2021 har den tyske kokken gått mye av veien fra heimbyen Chemnitz mot Norge, hvor målet er Nordkapp før han akter å fortsette videre inn i Finnland. Men nå – og noen uker framover, er han hos oss på Jøa.
Michael elsker å finne spiselige vekster, ville og dyrka, og bruke i maten. Og da er han kommet til riktig sted, for denne lidenskapen deler vi på Dun Gård. Nå gror det overalt, i urtebed og ute i naturen, og i løpet av uka skal grønnsaksplantene i jorda. Både for andelslandbruket og gårdens markedshage.
Vi føler oss utrolig heldige når det byr seg muligheter for å samarbeide med dyktige mesterkokker, enten de kommer fra Namsos, Tyskland, India eller andre steder. Hvor lenge Michael blir vet vi ikke ennå, men han blir helt sikkert å treffe på kjøkkenet vårt til 9. juni.
Og han er slett ikke den eneste spennende koḱken hos oss i sommer.
Med hjerte for skikkelig god grillmat
Richard Fagermo var hos oss i påska, og fikk fantastiske tilbakemeldinger fra fornøyde gjester. Da er det ekstra hyggelig at han vil komme tilbake – og denne gangen gjøre det han liker aller best. Nemlig lage mat på grill. Richard jobber nå på Nordsjøen, men har fartstid som grillkokk fra Aker Brygge i Oslo.
13.-16. juni blir det mulig å få smake ulike stykningsdeler grillet 50% Waguy, fra gårdens egne dyr. Selvfølgelig med godt tilbehør og godt drikke.
Michelin-kokk fra India og Norge
Også i år får vi besøk av en Michelin-kokk i Matgarasjen. Det er skikkelig stas at dyktige kokker liker konseptet vårt «Fra jord til bord», og har lyst til å komme på gjesteopptreden hos oss. Anuj Purvar er fra India, hadde lærlingtiden hos Noma i København, og jobbet halvannet år hos Credo i Trondheim. Fra 4.- 7. juli kommer han til oss.
Gårdsbutikk med lokalmat og litteratur-strikk
I gårdsbutikken fylles hyllene opp. Selvfølgelig med gårdens egne produkter, og spennende varer fra andre lokalmatprodusenter. Og nå har vi også fått en liten utstilling med et helt spesielt strikkeprosjekt. Mari Leksås falt for fortellingen fra Lars Myttings bøker «Søsterklokkene» og «Hekneveven», og har – med forfatterens velsignelse – rekonstruert mønsteret som er beskrevet i bøkene. Strikket av Astrid Hekne, til tvillingene Jehans og Victor.
Mønsteret fås kjøpt i gårdsbutikken vår.
Vi har også en avdeling med «Gårdsbrukt», gamle, fine gjenstander, nyttig og rart, morsomt og sjeldent. Og retro og nyere klær.
Spennende urter
Gjennom sesongen kommer vi til å ha flere typer selvdyrka urter til salgs, gjerne noen spennende sorter som ikke er så lette å finne på vanlige hagesentre. For eksempel Champagneurt, eller parakarse – som kalles verdens morsomste blomst. Blomstene gir elektrisk støt tilsvarende et 9 volts batteri og bruser i munnen, og brukes bl.a. til å lage en spesiell dram. Vi har også Malurt, og den kjempefine Mauretansk kattost, som kan bli halvannen meter høy, med vakre mørkfiolette spiselige blomster. Og mange flere spiselige vekster ut over sommeren.
Det kommer flere hyggelige overraskelser på kjøkken, i gårdsbutikken og fra urtehagen, så følg med på siden vår. Gårdsbutikk og plantesalg er døgnåpent og selvbetjent.
For bordbestilling, ring Sissel 46904544, eller mail sissel.thorsen@gmail.com.
Velkommen til Matgarasjen på Dun Gård