Velkommen til Dun Andelslandbruk 2022

PUBLISERT

Nå er det på tide å gjøre noe virkelig hyggelig og meningsfylt sammen – og det er fortsatt mulig å bli med i Dun Andelslandbruk 2022.
Er du opptatt av at maten skal smake godt og gjøre godt – og vil du samtidig støtte lokal matproduksjon? Er du opptatt av miljø og matsikkerhet, og synes det er hyggelig å gjøre noe meningsfylt sammen med andre? Kanskje en dugnad eller to i i åkeren løpet av sommeren?
Da er du velkommen til å bli med i Dun Andelslandbruk på Jøa.

Å være med i et andelslandbruk handler om at mange «andelsbønder» går sammen og dyrker sine egne grønnsaker. Gjennom hele sesongen holdes det dugnader hvor folk er med på planting, ugressarbeid og høsting, og hele avlingen deles på de som er med.

På Dun Gård på Jøa har det vært et aktivt andelslandbruk siden 2015, med 30-40 ulike grønnsaker på feltene. For mange er det å delta på arbeidet i åkeren den viktigste grunnen til at de er med. Fellesskapet rundt det å dyrke sin egen mat, ha et godt måltid rundt bålpanna, og til slutt få de aller beste grønnsakene med seg hjem – rett fra åkeren, har fått mange Namsosinger til å ta turen til Jøa.
Dette er en aktivitet hele familien kan gjøre sammen, og ungene spiser blomkål med glede når de har høstet den i åkeren selv. I tillegg er den kanskje gul eller lilla, og da blir den ekstra spennende å smake på.
Arbeidende medlemmer forplikter seg til å bidra i åkeren minst 20 timer i løpet av sesongen.

Uten dugnadsplikt
Så er det selvfølgelig mange som er opptatt av at maten skal smake godt og være dyrket uten kjemikalier, men som ikke har anledning til å jobbe i åkeren.
Alle matelskere som gjerne vil ha tilgang på lokalt produserte grønnsaker, er hjertelig velkommen til å bli medlemmer.
Den som har smakt knasende sprø gulrøtter rett fra åkeren, eller brokkoli som har fått vokse sakte med alle smakene i behold, vet at det er noe helt annet enn importerte, masseproduserte produkter. Vi opplever også folk flest har blitt litt mer opptatt av hvordan og hvor maten de spiser er produsert, og i det siste kanskje tenker litt ekstra over betydningen av selvforsyning.

Få grønnsakskassene levert
For de som ikke bor på Jøa, er det et stykke å kjøre for å komme seg hit. Alle som vil være med får derfor grønnsakene kjørt til fast sted i Namsos, en gang i uka så lenge sesongen varer. Det vil også være mulig å få poteter, gulrøtter og andre grønnsaker etter at sesongen er over. Et flunkende nytt, moderne lager og kjølerom, skal sikre god kvalitet på grønnsakene også gjennom vinteren.

Betal på forhånd, få andel av avling
Et andelslandbruk fungerer slik at medlemmene betaler på forhånd, og får sin del av avlingen når det høstes. Dette gjør det mulig for gården å ha en forutsigbar produksjon, og plante/så tilpasset antall deltakere.

Anbefaler å dele
Andelslandbruket opererer kun med hele andeler, men oppfordrer pensjonister og enslige til å finne noen å dele med.
Det blir MYE grønnsaker, vanligvis adskillig mere enn om du skulle handlet i butikken for samme beløp som en andel koster. Så dette kan være en hyggelig ting å dele med noen. De som er med i dugnadene i åkeren deler da selvfølgelig også på arbeidstimene. Dette ordner dere mellom dere selv.

En handling som betyr mye
Alle som er opptatt av miljø har nå anledning til å gjøre en praktisk handling som betyr noe. Å delta i et andelslandbruk dekker veldig mange av FNs 17 bærekraftsmål, og er en helt konkret ting som er både lett og lystbetont å gjennomføre. I tillegg er det selvsagt en stor bonus for egen helse og matglede.

Det finnes ca. 90 andelslandbruk i Norge, og flere steder i landet er det lange ventelister for å få være med.
Vi er ikke helt der på Jøa, men håper flere fatter interesse for det vi driver med, og får lyst til å bli med.

Påmelding, mengde og pris
Vi har satt 31. mars som dato for påmelding, og ønsker hjertelig velkommen til nye og tidligere deltakere.

Å være med i et andelslandbruk betyr at man deler både avling og risiko – likt på alle andelshavere. Derfor kan mengden grønnsaker variere fra år til år og fra vekst til vekst. Men hvert eneste år siden vi startet har vi fått tilbakemelding om at deltakerne synes de får veldig mye for pengene. Vi anslår minimum 8 store kasser i sesong, pluss poteter, gulrøtter og andre lagringsgrønnsaker gjennom vinteren

PRIS:
Alternativ 1
Andelshaver med minst 20 dugnadstimer: kr 2990, pluss engangs medlemskontingent kr. 500.
Vi oppfordrer andelshaverne til å ta med kasser til hverandre etter høsting. Dun Gård kan levere kasser i Namsos etter avtale.

Alternativ 2
Andelshaver uten dugnadsplikt: kr 4945, pluss engangs medlemskontingent kr. 500.
inkludert leveringer til fast sted i Namsos. I tillegg blir poteter, gulrøtter og andre rotgrønnsaker lagret på gården, og kan hentes på avtalte hentedager gjennom hele vinteren.

Ta kontakt på mail: sissel.thorsen@gmail.com
mobil 46904544

FLERE
saker

Hopp rett ned til innholdet