Sommerkål
Sommerkål

PUBLISERT

Noen venter på nypotetene, andre på jordbærsesongen, andre venter med rette på  sesongens nykål. Den har fantastisk smak og et hav av bruksområder. 

Nykålen eller sommerkålen karakteriseres gjerne med ord som elegant, lett og sprø. Denne sprøheten er det viktig å ta vare på, så ikke kok nykålen for lenge!

Bruk

Sommerkålen passer til all slags kjøtt-, fisk- og fugleretter- kokt eller dampet med litt salt, pepper og smør. Den kan også med hell brukes i kalde salater.

Prøv dette: Dampet sommerkål gir smak av sol og varme. Knekk og riv av de ytterste bladene. Del sommerkålen i to, og del så halvdelene i to. Ha litt vann i en panne eller kjele og kok opp. Legg kålen i, med en smørklatt på toppen. Damp til den er mør, 2-4 min. avhengig av størrelsen.

Eller dette: Snitt kålen, ha litt olje i en stekepanne sammen med litt ingefær. Stek i et par minutter og kålen er klar til servering.

Egenskaper

Kål er super mat, ja, faktisk den nye supermaten, hevder forskere  og kostholdseksperter. Spiser du kål, har du lagt inn en solid aksje i egen helse.

Den 6000 år gamle grønnsaken har egenskaper som motvirker kreft, diabetes, og hjerte- og karsykdommer. Kål skal også inneholde foryngende stoffer.

Jo mindre du koker kålen, jo bedre skal den forebyggende effekten være. Kålen smaker og ser også bedre ut om den ikke er overkokt.

Oppbevaring

Oppbevar nykålen i kjøleskap ved 2-4 ºC, gjerne i plastboks eller plastpose.

 

FLERE
saker

Hopp rett ned til innholdet