Rødkål

PUBLISERT

Rødkål er en variant av hvitkål, som igjen er blant de eldste grønnsakene vi kjenner, og kom til Norge i vikingetiden. Rødkål er i slekt med andre kåltyper som savoikål, rosenkål, blomkål og brokkoli, samt sennep og karse. Rødkål har stort sett samme egenskaper som hvitkål, det er fargen som skiller dem. Bladene er rødlilla og bladnervene og stilken er hvit. Fargen kommer fra et stoff som heter antocyanin. Dette stoffet finnes også i andre kålarter, men i mindre grad. Smaken er karakteristisk og mild.

Bruk

Rødkål brukes på samme måte som hvitkål, rå og finskåret i alle typer salat, til supper og som tilbehør til middagsretter. Den kan kokes, smørdampes, stekes, syltes, wokes, fylles og brukes til stuing.

Prøv den gjerne stekt. Snitt kålen, ha litt olje i pannen sammen med litt ingefær. Et par minutter og kålen er klar til servering. 

Rødkål er dekorativ og setter fin farge i råkostsalat. Rødkål egner seg godt til å lage surkål, gjerne sammen med epler.

Egenskaper

Kål er super mat, ja, faktisk den nye supermaten, hevder forskere  og kostholdseksperter. Spiser du kål, har du lagt inn en solid aksje i egen helse.

Den 6000 år gamle grønnsaken har egenskaper som motvirker kreft, diabetes, og hjerte- og karsykdommer. Kål skal også inneholde foryngende stoffer.

Jo mindre du koker kålen, jo bedre skal den forebyggende effekten være. Kålen smaker og ser også bedre ut om den ikke er overkokt.

Oppbevaring

Oppbevar rødkålen i kjøleskap ved 2-4 ºC, gjerne i plastboks eller plastpose. Rødkål har god holdbarhet fordi bladene har et tynt, naturlig vokslag som beskytter mot uttørking dersom kravene til temperaturen overholdes.

FLERE
saker

Hopp rett ned til innholdet