Pastinakk

PUBLISERT

Pastinakk er en gammel kulturplante og kjent helt fra romertiden. Før poteten ble introdusert var pastinakk her i landet den viktigste stivelseskilden i kostholdet. I klosterene var den imidlertid ikke vel ansett, da den anses å stimulere kjønnsdriften. Den er av utseende svært lik gulrot og persillerot med sin klumpete og avlange form, men gjerne noe større. Fruktkjøttet er hvitt eller kremfarget og smaken er søt og delikat. Pastinakk kan ha ulike størrelser med både små og store varianter. På store pastinakker er den indre delen seig og treaktig og bør skjæres bort.

Bruk

Pastinakk kan brukes både i rå og kokt tilstand. Den må skrelles før bruk og eventuelt treaktig vev i midten fjernes.

Egenskaper

Pastinakk er god på smak og inneholder noe A-, B- og C-vitaminer. Smaken er søt på grunn av høyt innhold av karbohydrater.

Oppbevaring

Pastinakk skal oppbevares kjølig. Den har lang holdbarhet hvis lagringstemperatur og luftfuktighet er ideell.

FLERE
saker

Hopp rett ned til innholdet