Neper

PUBLISERT

Nepe er en gammel kulturplante som hadde stor ernæringsmessig betydning før poteten kom. Nepe høstes ganske tidlig og får kun vokse i ca 6 uker før den tas opp. Den hvite runde rotfrukten er på dette stadiet liten i størrelse med en diameter på 8 - 10 cm. Tidlig høstet nepe er en velsmakende delikatesse med sin milde og deilige smak. Hvis nepen vokser lenger blir den større og smaken blir besk og konsistensen hard eller treet.

Nepen tilhører kålfamilien. De kan være hvite, kremfargede, rosa, purpurfarget, gulgrønne eller hvite. De fleste neper har hvitt fruktkjøtt. Smaken er søt og nøtteaktig hos de første nepene, men blir skarpere med alderen. Smaken kan beskrives som en mellomting mellom reddik og kålrabi. 

Bruk

Nepe skrelles før bruk. Den kan rives og brukes til råkost eller i salat, den kan skjæres i skiver, kokes i lettsaltet vann og gjerne serveres med smør eller brukes som tilbehør til kjøtt. Nepe kan også stues, gratineres eller inngå i gryter eller supper.

Neper smaker godt sammen med urter som gressløk, salvie og persille, men eksperimenter med dine favoritturter.

Egenskaper

Nepe inneholder noe C-vitaminer, jern og kalsium.

Oppbevaring

Nepen egner seg ikke særlig til lengre lagring, men kan oppbevares noen dager i kjøleskap eller kjølerom. Fjern bladverket og oppbevar nepen i plastpose eller plastboks.

FLERE
saker

Hopp rett ned til innholdet