Kepaløk
Løk, gul og rød

PUBLISERT

Gul løk, eller gul kepaløk,  er den mest vanlige løken. Den kommer opprinnelig fra Asia der den har vært dyrket i mer enn 3000 år. Det finnes en mengde sorter løk, som er forskjellige i farge og fasong og tilpasset forskjellige vekstforhold. Løken er oppbygd av blader som ligger i tette lag. Ytterst er bladene tynne og tørre, de indre bladene er tykkere og saftigere. 

Rødløk, også kalt rød kepaløk, er søsteren til gul løk og en god erstatning i de fleste sammenhenger. Ikke minst når du ønsker litt mer farge i retten, som for eksempel i wokken og i salater. Rød løk har en litt mildere og søtere smak enn den gule.

Tips

Unngå tårer i øynene når du hakker løk ved å oppbevare løken kaldt før du hakker den. Stoffet som irriterer øynene (flyktige svovelstoffer), er nemlig ikke like aktivt når løken er kald.

Gøy å vite

Jo mer tårer i øynene, desto sterkere smak i løken du hakker.

Bruk

Kepaløk kan brukes i nesten alle retter. Rå er den god på smørbrød, i salater, på hamburgere, finhakket på pølser eller i salsa. Videre kan kepaløk kokes, smørdampes, grilles eller stekes. Lettkokt løk kan serveres som varmt tilbehør eller som grønnsaksrett. Løk kan også syltes, frityrstekes eller wokes. Kepaløk har en sterk lukt og smak, som blir mildere og søtere ved steking.

Rødløk er nydelig rå i salater og ellers de fleste andre steder der vi bruker vanlig gul løk. Nydelig i silderetter.

Skal man bruke løken rå, kan man fjerne litt av den sterke smaken ved å legge løken i isvann en stund før bruk.

Egenskaper


Det finnes en rekke sunne innholdsstoffer i løk. Disse kan deles i tre hovedgrupper; antioksidanter, svovelforbindelser og karbohydrater. Disse stoffene er med på å gi løken dens helsebringende gevinster

– Løk forebygger hjerte- og karsykdommer

– Løk reduserer kolesterolnivået i blodet og blodtrykket

– Løk beskytter mot mange former for kreft

– Løk har en bakteriedrepende virkning og kan virke som et naturlig antibiotikum

– Løk motvirker beinskjørhet

– Løk er bra for astmatikere og allergikere

– Løk har anti-diabetisk virkning

Oppbevaring

Fersk løk har betydelig kortere oppbevaringstid enn tørket løk.

FLERE
saker

Hopp rett ned til innholdet