Vil DU bli med i Dun Andelslandbruk i år?

PUBLISERT

Er du opptatt av at maten skal smake godt og gjøre godt, liker du å være ute og se planter spire og gro, og kan kjenne gleden over å hente hjem bugnende kasser med nyhøsta grønnsaker rett fra åkeren? Kanskje er du også opptatt av å støtte lokal matproduksjon? Da er du velkommen til å bli med i Dun Andelslandbruk på Jøa. Påmelding innen 15. mars

Er det mulig å høste masse ulike grønnsaker og poteter – uten å være hjemme og vanne og luke hele sommeren? Uten å ha særlig kunnskap, til og med uten å ha tilgang på en jordflekk? Ja, det er faktisk det. På Dun Gård har vi drevet andelslandbruk siden 2015, og her dyrker deltakerne sine egne grønnsaker – sammen. De som er med her betaler en andel av kostnadene, og forplikter seg kun til å bruke 20 arbeidstimer løpet av hele sesongen i åkeren. Vi dyrker i felles grønnsaksfelt – og noen andre luker og steller når du ikke har anledning selv. All produksjon på gården er sertifisert økologisk.

 

Gulrøtter pakkes til alle medlemmene

 

Gjennom hele sesongen holdes det dugnader hvor folk er med på planting, ugressarbeid og høsting, og hele avlingen av mange ulike grønnsaker, deles på de som er med.

For mange er det å delta på arbeidet i åkeren den viktigste grunnen til at de er med. Fellesskapet rundt det å dyrke sin egen mat, ha et godt måltid sammen, og til slutt få de aller beste grønnsakene med seg hjem – rett fra åkeren, har fått både Jøbygger, Namsosinger og andre til å ta turen til gården.

Dette er en aktivitet hele familien kan gjøre sammen, og ungene spiser blomkål med glede når de har høstet den i åkeren selv. I tillegg er den kanskje gul eller lilla, og da blir den ekstra spennende å smake på.

 

 

 

Uten dugnadsplikt

Så er det selvfølgelig mange som er opptatt av at maten skal smake godt og være dyrket uten sprøyting, men som ikke har anledning til å jobbe i åkeren. Alle matelskere som støtter idéen om lokalt produserte grønnsaker, er hjertelig velkommen til å bli medlemmer.

Den som har smakt knasende sprø gulrøtter rett fra åkeren, eller brokkoli som har fått vokse sakte med alle smakene i behold, vet at det er noe helt annet enn importerte, masseproduserte produkter. Vi opplever også folk flest har blitt litt mer opptatt av hvordan og hvor maten de spiser er produsert, og i det siste kanskje tenker litt ekstra over  betydningen av selvforsyning.

 

Grønnsaker pakket i kasser til medlemmene i andelslandbruket

 

Får grønnsakskassene levert

For de som ikke bor på Jøa, er det et stykke å kjøre for å komme seg hit. Alle som vil være med får derfor grønnsakene kjørt til fast sted i Namsos, en gang i uka så lenge sesongen varer. Det vil også være mulig å få poteter, gulrøtter og andre lagringsgrønnsaker etter at sesongen er over.  Et moderne lager og kjølerom, skal sikre god kvalitet på grønnsakene også gjennom vinteren.

 

 

Betaler på forhånd, får andel av avling

Et andelslandbruk fungerer slik at medlemmene betaler på forhånd, og får sin del av avlingen når det høstes. Dette gjør det mulig for gården å ha en forutsigbar produksjon, og plante/så tilpasset antall deltakere.

Å være med i et andelslandbruk betyr at man deler både avling og risiko – likt på alle andelshavere. Derfor kan mengden grønnsaker variere fra år til år og fra vekst til vekst.  Men hvert eneste år siden vi startet har vi fått tilbakemelding om at deltakerne synes de får veldig mye for pengene. Vi anslår minimum 8 store kasser i sesong, pluss poteter, gulrøtter og andre lagringsgrønnsaker gjennom vinteren.

 

Anbefaler å dele

Andelslandbruket opererer kun med hele andeler, men oppfordrer pensjonister og enslige til å finne noen å dele med. Det blir ganske mye grønnsaker, vanligvis adskillig mere enn om du skulle handlet i butikken for samme beløp som en andel koster. Så dette kan være en hyggelig ting å dele med noen. De som er med i dugnadene i åkeren deler da selvfølgelig også på arbeidstimene. Dette ordner dere mellom dere selv.

 

 

 

En handling som betyr noe

Alle som er opptatt av miljø har nå anledning til å gjøre en praktisk handling som betyr noe. Å delta i et andelslandbruk dekker veldig mange av FNs 17 bærekraftsmål, og er en helt konkret ting som er både lett og lystbetont å gjennomføre. I tillegg er det selvsagt en stor bonus for egen helse og matglede.

Det finnes ca. 90 andelslandbruk i Norge, og flere steder i landet er det lange ventelister for å få være med.
Vi er ikke helt der på Jøa, men håper flere fatter interesse for det vi driver med, og får lyst til å bli med.

 

Påmelding, mengde og pris

Vi har satt 15. mars som dato for påmelding, og ønsker hjertelig velkommen til nye og tidligere deltakere.
Oppstart er avhengig av vær og når jorda er klar for det, men sannsynligvis i slutten av mai.
Påmelding er bindende – vi planlegger og bestiller frø og planter etter antall påmeldte.
De som ønsker å avslutte medlemskapet må si fra før påmeldingsfristen året etter.

 

PRIS:

Alternativ 1

Andelshaver med minst 20 dugnadstimer: kr 3400, pluss engangs medlemskontingent kr. 500.

Vi oppfordrer andelshaverne til å ta med kasser til hverandre etter høsting. Dun Gård kan levere kasser i Namsos etter avtale.

 

Alternativ 2

Andelshaver uten dugnadsplikt: kr 5500, pluss engangs medlemskontingent kr. 500.

Inkludert leveringer til fast sted i Namsos. I tillegg blir poteter, gulrøtter og andre rotgrønnsaker lagret på gården, og kan hentes på avtalte hentedager gjennom vinteren.

 

Alternativ 3

Bli med gratis – som flyktningguide i Røde Kors

Siden 2016 har Namsos Røde Kors invitert flyktninger på mottak, bosatte flyktninger, migranter og andre som har behov for et inkluderende fellesskap, til å være med i andelslandbruket. De deltar som ordinære andelsbønder, men Røde Kors stiller med personlige «guider» eller kontaktpersoner, som bidrar med informasjon og transport. Til gjengjeld får du som guide gratis medlemskap i andelslandbruket.

 

Lurer du på noe, eller har lyst til å melde deg inn? Se info og meld deg inn under fanen andelslandbruk på hjemmesiden, eller ta kontakt med Sissel, mail sissel.thorsen@gmail.com, eller mobil: 46904544

 

 

FLERE
saker

Hopp rett ned til innholdet