Jøas sør-samiske historie – Nils Roger Duna på Durmåls-live lørdag 20.01

PUBLISERT

Har Jøa en sørsamisk historie - og hva vet vi om den? Det finnes nedtegnelser som viser at Jøa gjennom flere århundrer var et viktig vinterbeiteområde for reindriftssamer fra et stort omland. Nils Roger Duna, en engasjert og kunnskapsrik foredragsholder og forfatter, vil fortelle om deler av Jøas historie de færreste av oss kjenner til.

 

Matgarasjen starter opp etter pause i jula, og fortsetter vår «Durmåls-live» med konserter, foredrag og forestillinger – midt på blanke lørdags formiddagen. Med bober i høye glass (selvsagt også uten alkohol), hjemmelaget mat, god kaffe med noe til, og vi håper mange vil stikke innom og bruke noen timer sammen. På noe litt utenom de vanlige gjøremål en lørdag.

Denne gangen et foredrag om sørsamisk historie.

Hvorfor var Jøa viktig, hvem brukte Jøa, når brukte de Jøa og hvordan kom de seg dit? Alt dette er spørsmål Duna tar opp i foredraget. Han vil også gi en oversikt over hele det samiske området og  det sørsamiske området, i tillegg til detaljer vedrørende samer og reindrift knyttet til Jøa og områdene rundt.

Nils Roger er en naturens mann, og vil vise mange fine naturbilder på storskjerm under foredraget.

 

Om foredragsholderen

Nils Roger Duna er født i 1956 og vokste opp i Vemundvik, og har utdannelse fra Forsvaret, Politiet og Høgskolen i Nord-Trøndelag (HINT). Han har utgitt bøkene «Samer og reindrift ved Namsenfjorden» og «Sørsamisk reindrift gjennom ett år». For den førsdtnevnte boka mottok han i 2020 Namsos kommunes kulturpris. Sammen med Kåre Aalberg har han utgitt boka «Festung Vemundvik» – En oversikt over tyskernes aktivitet og livet i Vemundvik under Andre Verdenskrig. Ellers er han blant annet leder i Botnan og omegn Histoirelag, nestleder i Namdal Histoirelag, leder i Namdal Lakseråd og styremedlem i nasjonalt Villakssenter.

 

På menyen

Fiskesuppe med nystekt focaccia

Focaccia-smørbrød med røkt villaks eller tjelknøl, og hjemmelaget sellerirot-remulade

God kaffe og kake

 

Gratis inngang. Vi åpner 12, og foredraget starter 13.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FLERE
saker

Hopp rett ned til innholdet