Bli med i Dun Andelslandbruk 2021 – med eller uten dugnadsinnsats

PUBLISERT

Vil du vite hvor maten du spiser kommer fra? Kan du tenke deg at du og familien har "deres egen" gård som dere kan besøke, få grønnsaker, kjøtt og egg fra, møte folk og dyr, og være med i dyrkingen om dere har lyst og anledning? Eller bare få kasser med kortreist, deilig mat levert - selv om dere ikke har anledning til å være med og jobbe i åkeren?

Å være med i et andelslandbruk handler om at mange «andelsbønder» går sammen og dyrker sine egne grønnsaker. Gjennom hele sesongen holdes det dugnader hvor folk er med på planting, ugressarbeid og høsting, og hele avlingen deles på de som er med.
Nå åpner andelslandbruket for at også de som ikke har anledning til å være i åkeren, kan bli med som medlemmer og få bugnende grønnsakskasser fra gården.

Passer for alle
På Dun Gård på Jøa har vi drevet andelslandbruk siden 2015. Vi har hatt deltakere fra hele Namsos – og noen fra kommunene rundt oss. Barnefamilier og enslige, ungdommer og pensjonister. Her dyrker vi 30 – 40 sorter grønnsaker, kjempegod potet, og vi er i gang med å bygge opp en mangfoldig urtehage. Gården driver også med kjøttproduksjon, og har gressfora dyr av raser som er spesielt godt kjent for mørhet og smak, Sia Trønder og Angus. All produksjon på gården foregår økologisk.

Slik fungerer det
Å være med i et andelslandbruk betyr at du betaler inn et fast beløp for å være med. Og for det får du din andel av alt det som dyrkes når høstsesongen kommer. I alle år vi har drevet har tilbakemeldingene vært at medlemmene synes det har vært veldig mye grønnsaker per andel – og at det smaker mye bedre enn noe de har fått kjøpt på butikken.
Å være andelseier betyr også at man deler risiko. Om noe av avlingen skulle slå feil et år, kan det bli mindre enn planlagt av noen sorter.

Vanligvis er medlemmer i et andelslandbruk med på et visst antall dugnadstimer i løpet av sesongen. De er med på planting og såing, ugrasluking, og høsting. Å delta i et andelslandbuk er lærerik og veldig hyggelig både for barn og voksne, og en kjempefin aktivitet for hele familien. Også i 2021 ønsker vi andelsbønder som vil delta i arbeidet hjertelig velkommen.

Uten dugnadsplikt
Så er det alle dere som er opptatt av at maten skal smake godt, dyrket uten kjemikalier, som veldig gjerne vil støtte lokale matprodusenter – men som ikke har anledning til å jobbe i åkeren 20 timer i løpet av sesongen.
– Vi vil veldig gjerne ha dere med også!
Alle matelskere som støtter idéen om lokalt produserte grønnsaker, bli med!

Den som har smakt knasende sprø gulrøtter rett fra åkeren, eller brokkoli som har fått vokse sakte med alle smakene i behold, kan ha problemer med å bli fornøyd med importerte, masseproduserte produkter i ettertid.
Vi tror også folk flest har blitt litt mer opptatt av hvordan og hvor maten de spiser er produsert, og kanskje tenker over dette med betydningen av selvforsyning.
Også de som ikke kan forplikte seg til dugnadsinnsats er selvfølgelig hjertelig velkommen til å besøke andelslandbruket når vi har dugnader og andre åpne aktiviteter, og være med i åkeren og se på det som foregår.

Alle deltakere får tilkjørt kasser med grønnsaker til et fast leveringspunkt en gang i uka i løpet av sesongen. For andelseiere som ikke skal delta i arbeidet, vil utkjøring være inkludert i prisen.

Bor du utenfor Namsos – og har lyst til å være med?
I utgangspunktet er leveringspunktene i Namsos og på Jøa (på gården).
Men om det melder seg minst 10 medlemmer fra for eksempel Grong, Høylandet eller Namdalseid – så kan vi få til en levering også dit.

Pris og arbeidstimer

Alternativ 1
Andelshaver med minst 20 dugnadstimer: kr 2990, (pluss engangs medlemskontingent kr. 500) Dugnadstimene fordeles når det passer ut over sesongen.
Vi oppfordrer andelshaverne til å ta med kasser til hverandre etter høsting. Dun Gård kan levere kasser i Namsos etter avtale, mot en avgift på 70kr per gang.

Alternativ 2
Andelshaver uten dugnadsplikt: kr 4945, (pluss engangs medlemskontingent kr.500)
inkludert 8-10 leveringer til fast sted. I tillegg blir poteter, gulrøtter og andre rotgrønnsaker lagret på gården, og kan hentes på avtalte hentedager gjennom hele vinteren.

Vi har ikke halve andeler, men oppfordrer de som synes en andel er for mye, om å dele med noen.

Gode rutiner mot smitte
Å være sammen utendørs er vel det tryggeste vi kan gjøre med tanke på koronasmitte. Og vi er opptatt av å sikre gode rutiner i aktivitetene på gården. Det er mulig å gjennomføre dugnader og matpauser med god avstand, og selvfølgelig holde ekstra god hygiene på toaletter og felles oppholdsrom.

Bli med
På grunn av bestillinger av frø og planter, må vi ha alle påmeldinger innen 1.april.
Kontakt for spørsmål eller påmelding: Sissel Thorsen på 46904544, melding på fb. eller mail: sissel.thorsen@gmail.com

FLERE
saker

Hopp rett ned til innholdet