Ugressfri åker – nå venter vi på regnet

PUBLISERT

Det varer kanskje ikke lenge – men etter lørdagens dugnad kan vi faktisk skryte av å ha nesten ugrasfrie grønnsaksåkre. Det kjennes veldig bra, og skyldes nok ikke bare dugnadene, men også at vi i år leier inn noe arbeidskraft. Akkurat nå er det tre ungdommer på gården, fra Østerike, Tyskland og Italia. Vi har gjort en litt midlertidig opp-pussing og laget i stand noen soverom i det ledige våningshuset, ellers bor og spiser de sammen med oss på gården.


Miriam fra Tyskland tester ferdighetene på enhjulssykkel mellom lukeøktene

Lørdag var det en runde med luking på alle felt. Men selv om vi er ajour med ugraset, har vi noen andre utfordringer. Kålmøllen har herjet ganske stygt, og nå ser vi også kål-sommerfuglen sverme. Den er stor, og larvene fra den kan fort gjøre mye skade. Det viktigste vi kan gjøre nå er å styrke plantene. Mange dager helt uten nedbør har tørket ut jorda, så Ola tok en runde med modifisering av den gamle gjødselvogna og fikk laget et provisorisk vanningsanlegg. Omlag 40 000 liter vann har blitt spredt ut på åkrene, for å styrke veksten til plantene. Og på neste dugnad blir det ekstra gjødsling for å gi enda bedre vilkår for vekst. Så får vi krysse fingrene for at vi berger det meste av avlingen.


En modifisert gjødselvogn gir ei skikkelig rotbløyt for tørste planter

Og ungene på lørdagens dugnad fikk lære litt om bokashi-kompostering, og hvordan vi lager ny jord av mat-avfallet.


Rester av grønnsaksskrell fra kjøttsuppa blir god jord om noen uker

FLERE
saker

Hopp rett ned til innholdet