Stangselleri

PUBLISERT

Stangselleri kommer fra Asia, men var kjent i Europa allerede under Romerrikets stormaktstid. Stangsellerien er i nær slekt med sellerirot, men danner ikke noen knoll. Selleri har en kraftig lukt (det latinske artsnavnet graveolens betyr ”sterkt luktende”) og en mild karakteristisk smak.

Bruk

Stangselleri er enkel å tilberede: skjær av bunnen, riv stilkene fra hverandre og skyll godt før tilberedning. De friske bladene kan brukes som urter.

Den har en kraftig og frisk smak, og en sprø konsistens. Stangselleri nytes gjerne naturell. Den sprø konsistensen egner seg svært godt i salater, til dipp og til ost. Stangselleri kan også kokes, smørdampes, stekes og wokes. Tomatsausen får en ekstra fin og kraftig smak med finhakket selleri oppi. Prøv også stangselleri i ferskpresset juice. 

Egenskaper

Stangselleri er kalorifattig, men inneholder mye kalium. Det inneholder også noe vitamin B og C, og mineralene kalsium, fosfor og magnesium. Selleri har fra gammelt av vært benyttet som medisinsk urt, og hevdes å ha god effekt på fordøyelsen.

Oppbevaring

Oppbevar stangselleri i kjøleskap ved 2–4 ºC, gjerne i en plastpose eller plastboks.

FLERE
saker

Hopp rett ned til innholdet