Rødløk, også kalt rød kepaløk, er søsteren til gul løk og en god erstatning i de fleste sammenhenger. Ikke minst når du ønsker litt mer farge i retten, som for eksempel i wokken og i salater. Rød løk har en litt mildere og søtere smak enn den gule.
Tips
Unngå tårer i øynene når du hakker løk ved å oppbevare løken kaldt før du hakker den. Stoffet som irriterer øynene (flyktige svovelstoffer), er nemlig ikke like aktivt når løken er kald.
Gøy å vite
Jo mer tårer i øynene, desto sterkere smak i løken du hakker.
Bruk
Kepaløk kan brukes i nesten alle retter. Rå er den god på smørbrød, i salater, på hamburgere, finhakket på pølser eller i salsa. Videre kan kepaløk kokes, smørdampes, grilles eller stekes. Lettkokt løk kan serveres som varmt tilbehør eller som grønnsaksrett. Løk kan også syltes, frityrstekes eller wokes. Kepaløk har en sterk lukt og smak, som blir mildere og søtere ved steking.
Rødløk er nydelig rå i salater og ellers de fleste andre steder der vi bruker vanlig gul løk. Nydelig i silderetter.
Skal man bruke løken rå, kan man fjerne litt av den sterke smaken ved å legge løken i isvann en stund før bruk.
Egenskaper
Det finnes en rekke sunne innholdsstoffer i løk. Disse kan deles i tre hovedgrupper; antioksidanter, svovelforbindelser og karbohydrater. Disse stoffene er med på å gi løken dens helsebringende gevinster
– Løk forebygger hjerte- og karsykdommer
– Løk reduserer kolesterolnivået i blodet og blodtrykket
– Løk beskytter mot mange former for kreft
– Løk har en bakteriedrepende virkning og kan virke som et naturlig antibiotikum
– Løk motvirker beinskjørhet
– Løk er bra for astmatikere og allergikere
– Løk har anti-diabetisk virkning
Oppbevaring
Fersk løk har betydelig kortere oppbevaringstid enn tørket løk.