Kålrot
Kålrot

PUBLISERT

Kålrot kalles gjerne Nordens appelsin på grunn av det høye C-vitamin innholdet. Denne gule knollen var særlig viktig før i tiden da den var en av de få kildene vi hadde til C-vitamin gjennom vinteren.

Kålrot er en gammel kulturplante og har vært dyrket i Norge fra midten av 1600-tallet. Kålrot er en nær slektning av kål som også fremgår av navnet, men i motsetning til andre kålsorter er det hos kålrot knollen som spises, og ikke bladene.

Bruk

Kålrot er en allsidig grønnsak som kan benyttes i mange forskjellige retter. Før bruk skrelles kålroten og deretter skjæres den opp i skiver eller terninger som kan kokes i gryteretter eller supper. Kokt kålrot i skiver kan serveres som grønnsak til middagsretter av både kjøtt og fisk. Kålrot kan videre brukes i form av stappe, strimlet rå til wok eller skiver gratinert i ovn. Kålrot kan også rives og serveres naturell som råkost, til bruk i salat eller skåret i staver som snacks til dip.

 Egenskaper

Kålrot er en grønnsak med høyt næringsinnhold. Den er rik på C-vitaminer og vitaminene beholdes godt utover vinteren.

C-vitamin er viktig for å fornye kroppens bindevev. I tillegg er C-vitamin et viktig antioksidant som beskytter mot skadelige frie radikaler.

Oppbevaring

Kålrot har lang lagringskapasitet under riktige lagringsforhold. Best er oppbevaring så langt ned mot 0°C som mulig og med høy luftfuktighet.

FLERE
saker

Hopp rett ned til innholdet