Gulrot

PUBLISERT

Gulrota kommer opprinnelig fra Midt-Østen og Sentral-Asia, hvor den har vært dyrket i minst 2000 år. Araberne tok med gulrot til Spania for ca 1000 år siden og herfra har den spredd seg over resten av Europa.  

Det finnes mange forskjellige typer gulrot, og de varierer i størrelse, fasong og farge. I tillegg til den vanlige oransje, finnes det sorte, lilla, gule og hvite gulrøtter. De lilla gulrøttene ble først brukt som fargestoff, og først på 1800-tallet ble det populært å dyrke de oransje gulrøttene vi kjenner best.

Den friske, oransje fargen kommer av betakaroten. som blir til A-vitamin i kroppen vår. Ellers inneholder gulrota flere andre vitaminer, samt kalium, jern og masse fiber.

I andelslandbruket har vi både vanlige gulrøtter og farga. På grunn av en kald og våt vår og sommer ser det dessverre ut til at vi får en forholdsvis dårlig avling med gulrøtter i år.

Bruk

Gulrot spises enten som råkost eller kokt. Rå gulrot er fint som et mellommåltid, eller tilskudd i matpakken. Rå, revet gulrot passer godt til stekt fisk. Kokt gulrot er passende tilbehør til de fleste kjøtt- og fiskeretter. Gulrot brukes i supper, gryter og stuinger og er velegnet til wok. Den brukes også i pickles og til og med i kaker. Gulrøtter er også fine å bruke i rotmos, og vil sette en ekstra spiss på potetmos både på smak og farge.

Egenskaper

Gulrot er rik på betakaroten, som blir til A-vitamin i kroppen vår. Ellers inneholder den en del av de andre vitaminene, foruten kalium, jern og masse fiber.

Kokte og mosete gulrøtter inneholder hele tre ganger så mye antioksidanter som rå gulrøtter. Når gulrøttene kokes og moses, frigjøres antioksidantene.

Oppbevaring

Gulrot taper fuktighet 10 ganger raskere enn en potet pga. sitt tynne skall. Derfor trenger den en fuktig atmosfære med god luftsirkulasjon.

Holdbarhet er avhengig av luftfuktighet. På spesiallager er gulrot holdbar i mange måneder.

FLERE
saker

Hopp rett ned til innholdet