Lilla blomkål
Blomkål, vanlig, lilla og gul

PUBLISERT

Visste du at blomkål er en meget gammel kulturplante? Trolig ble den utviklet i middelhavslandene lenge før vår tidsregning. Det er Kypros og Syria som regnes som opphavslandene for den hvite blomkåltypen.  I løpet av de siste årene har blomkålen dukket opp i flere farger, og vi har plantet både hvit, lilla og gul blomkål i Dun andelslandbruk. 

Bruk

Blomkål tilbereder du enkelt ved å fjerne de grønne bladene og den tjukke stilken, før du deler blomkålen opp mindre buketter. Bukettene serveres deretter rå eller tilberedes etter ønske.

Blomkålen er en sunn og god middag servert med f.eks bacon og gratinert med ostesaus. Men utforsk den gjerne nærmere, f. eks. som base i supper og stuing, eller en sufflé. Den er også utmerket forvellet og brukt i wok, stekt i smør, quiche eller gratenger. 

Blomkålpuré er noe du bør prøve deg på om du liker blomkål. Puréen har en herlig konsistens og smak og kan erstatte potetmos om du ønsker et lettere alternativ. Blomkål er i de fleste tilfeller en god erstatning for poteter dersom du ønsker et kosthold med mindre karbohydrater.

Egenskaper

Blomkål er en kalorifattig grønnsak som er rik på vitamin C og B-vitaminet folat. Til tross for den bleke, hvite fargen er dette en grønnsak med svært sterke helsebringende plantestoffer, såkalte fytokjemikalier. 

Oppbevaring

Blomkål er en ømtålig grønnsak, og må behandles forsiktig. Ellers får den lett mørke flekker. Den bør oppbevares ved 0-2 grader C. Ved romtemperatur taper den seg raskt.

Blomkål er den grønnsaken vi putter mest av i fryseren. Skal du fryse ned denne delikatessen, bør den deles i buketter og gis et raskt oppkok på 3-4 minutter og avkjøles i iskaldt vann før den fryses ned i passelige porsjoner

FLERE
saker

Hopp rett ned til innholdet