Dun Andelslandbruk

Siden 2015 har mellom 40 og hundre personer/familier hver sesong, møttes i åkeren på Dun Gård for å dyrke sine egne grønnsaker sammen med andre. Alle bidrar med minst 20 timer dugnad i løpet av sesongen, og alt vi får av avling i andelsåkrene deles likt. Fra 2016 har vi hatt et samarbeid med Namsos Røde Kors, og sammen bruker vi også åkeren som en sosial arena for inkludering og språktrening, gjennom prosjektet  «Vennskap og Kunnskap i åkeren». Asylsøkere, bosatte flyktninger, og andre mennesker som trenger en god møteplass, har fått venner og nettverk gjennom andelslandbruket. 

Og ikke minst får vi bugnende kasser med fantastisk gode grønnsaker, rett fra åkeren. Bedre blir det ikke!

All produksjon på gården drives økologisk.

Hvorfor andelslandbruk

Skulle du gjerne hatt sin egen grønnsakshage, men mangler plass, tid eller kunnskap? Er du opptak av at maten skal smake godt, og være dyrket på en måte som er bra for miljøet? Synes du det er spennende å lære mer om dyrking, og trives sammen med andre?

Da kan andelslandbruk være det rette for deg.

Andelslandbruk (CSA – Community Supported Agriculture) er en form for direkte omsetning av mat. Ordningen øker i omfang i hele verden, og prinsippet er at andeler av produksjonen kjøpes på forhånd.

 

Å betjene plantemaskina krever både konsentrasjon og håndlag

Hvordan fungerer det

I et andelslandbruk deler vi risikoen om avlingen blir liten, og overskuddet i form av masse god mat om avlingen blir ekstra god. 

Årsmøtet bestemmer hva som skal plantes, og vi regner raust når vi planter og sår. Og så varierer avlingen i takt med vær og andre forhold som vi kanskje ikke rår over. Dun gård sørger for god jordbearbeiding, gjødsling og ugrasarbeid mellom dugnadene. Daglig leder/gartner i andelslandbruket innkaller til dugnader, og sørger etter beste evne for at andelshaverne får god informasjon.

Timene som registreres er kun faktiske arbeidstimer – ikke matpause eller transport. 

På en typisk dugnadsdag møter folk opp ved Matgarasjen klokka 1015, og avslutter 1615 for å nå ferga som går 1645. 
I praksis blir det 4,5 timer faktisk dugnadstid, når det beregnes tid til en god lunsj og forflytning fra felt. 

PRIS
Årsmøtet bestemmer hvor mange arbeidstimer hver enkelt andelseier må bidra med, og hva en andel koster. I 2025 koster en andel kr 3565. I tillegg er det en engangs innbetaling på kr 500 ved innmelding. Dugnadsinnsatsen er per i dag minimum 20 timer per andel. 

Det er også mulig å være med uten dugnadsplikt, da koster en andel 5655 pluss engangs medlemsavgift. 

Er du med som guide i Røde Kors sitt prosjekt «Vennskap og Kunnskap i åkeren, dekker Røde Kors det andelen koster.

Ifølge Norsk Landbruksrådgivning får du normalt en god del mer for pengene enn om du skulle kjøpt tilsvarende med grønnsaker i butikken.  Og SMAKEN av grønnsaker rett fra åkeren, den får du ikke i grønnsaksdisken

Vennskap og kunnskap i åkeren

I 2019 fikk Namsos Røde Kors, Namsos Frivilligsentral og Dun Andelslandbruk, fylkets inkluderingspris for dette prosjektet. 

Vi inviterer med mennesker som trenger en hyggelig sosial arena og nye venner. Alle får sin egen «guide» fra Røde Kors, som hjelper til med informasjon, transport og annet. I åkeren er alle jevnbyrdige. Noen kan mye, andre har aldri sett en meitemark eller en gulrot med jord på. I åkeren lærer vi alle av hverandre. Vil du være guide? Ta kontakt. 

Høsting og henting

I høstesesongen er det normalt dugnader hver uke. Det som høstes blir fordelt likt mellom alle andelsbønder som melder fra at de vi ha kasse den aktuelle uken. Hver andelseier får én andel/kasse hver gang. Grønnsakene må utdeles når de er høsteklare, og det som høstes blir delt likt mellom de som bestiller hver gand. Det vil bli for komplisert og uryddig å lage individuelle ordninger som for eksempel oppsamling av kasser på grunn av ferie. Vi oppfordrer derfor alle til å få noen til å hente om det ikke passer for en selv. Det er også helt OK å dele andeler og kasser. Da er fordelign av grønnsaker og dugnadstimer den enleltes ansvar.  Informasjon om dugnadene og utdeling av kasser gjøres på FB, og påmelding gjøres på hjemmesiden. Den enkelte andelseier har selv ansvaret for å følge med når det er høsting og utdeling av kasser. Det vil levert til et avtalt drop-punkt i Namsos, i cirka 8 -12 uker – avhengig av avling og høsteperiode. De som bor på Jøa henter på gården etter dugnadene. Deretter kan potet og andre langrings-grønnsaker hentes på gården etter avtale. 

De som deltar på dugnadene tar med sine kasser hjem. 

Fint vær og fine folk - i gang med den siste gulrotopptakinga. Vi har plass for flere i åkeren

Økende interesse over hele verden

Antall andelslandbruk er i sterk vekst både i Norge og ellers verden. I 2022 var det 86 slike bruk i Norge, ifølge tall fra Øko­logisk Norge. Antallet vokser raskt, og flere andelslandbruk har lange ventelister.

Les mer her:

Sosialt

Dun gård og andelslandbruk skal være et hyggelig sted å komme til. Vi har felles måltider på dugnadene, maten smaker best når den spises sammen med gode venner. 

Åker og gårdstun er alltid åpent for medlemmene.

Og skulle noen ønske å ta noen dager på Jøa, er det mulig å leie det idylliske Dun Feriehus som tilhører gården. Det finner du på Airbnb.

Maten er best når den spises sammen med gode venner

Hopp rett ned til innholdet