Spisskål
Spisskål

PUBLISERT

Spisskål er en variant hvitkål som har mange av de samme egenskapene som tidligkål. Det latinske navnet er det samme som for hvitkål. Spisskål har en karakteristisk form som skyldes at bladene ikke bøyer seg så lett innover vekstpunktet. Konsistensen er sprø med løst knyttede, saftige blad. Smaken er mild og fin. Spisskål brukes som tidligkål og har de samme ernæringsmessige egenskaper som hvitkål. 

Bruk

Spisskålen passer til all slags kjøtt-, fisk- og fugleretter- kokt eller dampet med litt salt, pepper og smør. Den kan også med hell brukes i kalde salater.

Prøv dette: Dampet spisskål gir smak av sol og varme. Knekk og riv av de ytterste bladene. Del kålen i to, og del så halvdelene i to. Ha litt vann i en panne eller kjele og kok opp. Legg kålen i, med en smørklatt på toppen. Damp til den er mør, 2-4 min. avhengig av størrelsen.

Eller dette: Snitt kålen, ha litt olje i en stekepanne sammen med litt ingefær. Stek i et par minutter og kålen er klar til servering.

Egenskaper

Kål er super mat, ja, faktisk den nye supermaten, hevder forskere  og kostholdseksperter. Spiser du kål, har du lagt inn en solid aksje i egen helse.

Den 6000 år gamle grønnsaken har egenskaper som motvirker kreft, diabetes, og hjerte- og karsykdommer. Kål skal også inneholde foryngende stoffer.

Jo mindre du koker kålen, jo bedre skal den forebyggende effekten være. Kålen smaker og ser også bedre ut om den ikke er overkokt.

Oppbevaring

Oppbevar spisskålen i kjøleskap ved 2-4 ºC, gjerne i plastboks eller plastpose. Holdbarheten er kortere enn vanlig hvitkål. 

FLERE
saker

Hopp rett ned til innholdet